Emerytura bez podatku. Urszula Pasławska zbierała podpisy pod projektem obywatelskim ustawy!

By Czerwiec 10, 2018aktualnosci

6 maja na Placu Piłsudskiego w Kętrzynie poseł Urszula Pasławska zbierała podpisy pod obywatelskim projektem ustawy „Emerytura bez podatku”. Podpisy wraz z projektem trafią do Sejmu jeszcze w wakacje.

Podpisy pod projektem zbierane są w całym kraju. Po tym jak Sejm odrzucił projekt poselski PSL zdecydował, że złoży pomysł jako projekt obywatelski. Potrzebnych do tego jest 100 tysięcy podpisów obywateli RP. Urszula Pasławska mówi, że pomysł podchwyciły organizacje emeryckie i one również zbierają podpisy. Poseł uważa, że będzie ich dużo więcej niż wymagane ustawowo 100 tysięcy.

Skąd pomysł „emerytura bez podatku”? Poseł Urszula Pasławska uważa, że emerytury nie powinny być opodatkowane, a tak jest przecież obecnie.

– Dzisiejsi emeryci pracowali na swoje świadczenia całe życie i powinni je otrzymywać bez konieczności płacenia podatku – mówi Urszula Pasławska.

Gdyby pomysł PSL wszedł w życie, emerytury byłyby znacznie wyższe niż to jest obecnie. Emeryci, którzy otrzymują świadczenia poniżej 1000 złotych zyskaliby ok. 146 złotych miesięcznie. Poseł przypomina, że większość emerytów otrzymuje bardzo niskie świadczenia, a przecież oprócz kosztów utrzymania w większości wypadków emeryci ponoszą spore koszty leczenia i zakupu leków.

– Komu jak nie im bardziej dzisiaj potrzebne są pieniądze – pyta retorycznie poseł Urszula Pasławska.

Źródło http://www.nmketrzyn.pl