PSL zbiera podpisy pod petycją w sprawie zmian w wymiarze sprawiedliwości

By Lipiec 24, 2017aktualnosci

19 lipca Prezes  PSL Władysław Kosiniak-Kamysz spotkał się z prezydentem Andrzejem Dudą. Po spotkaniu poinformował, że to on poprosił prezydenta o rozmowę w imieniu PSL i „tysięcy osób”, które podpisały petycję ludowców w sprawie zmian w wymiarze sprawiedliwości. PSL chce też, aby prezydent zawetował ustawę o KRS, o ustrojach sądów powszechnych i obecnie procedowaną ustawę o Sądzie Najwyższym.

Kosiniak-Kamysz, przekonywał, że ludowcy chcą zmian w wymiarze sprawiedliwości i polskim sądownictwie – ale jak zaznaczył – „nie da się przyjąć dobrych ustaw dla naszych rodaków w takiej atmosferze, która panuje w Sejmie”.

PSL zaapelowało do Dudy, żeby tonował i uspokajał nastroje panujące w polskim parlamencie. Żebyśmy tę debatę na temat reformy sądownictwa mogli przeprowadzić przez kilka tygodni, a nie w ciągu jednego posiedzenia– wskazał.

We wtorek prezydent Andrzej Duda zapowiedział, że nie podpisze nowej ustawy o Sądzie Najwyższym, jeśli wcześniej nie zostanie uchwalona proponowana przez niego zmiana w ustawie o KRS.

Rozmowa była szczera i merytoryczna. Dotyczyła przebiegu prac legislacyjnych związanych z reformą sądownictwa i atmosfery panującej w Sejmie– mówił po spotkaniu prezydenta Andrzeja Dudy z prezesem PSL Władysławem Kosiniakiem-Kamyszem szef gabinetu prezydenta Krzysztof Szczerski.

Według niego Kosiniak-Kamysz przedstawił stanowisko swojej partii. Prezydent – jak relacjonował Szczerski – powtórzył „własną opinię i potwierdził swoje zdecydowane poparcie dla działań na rzecz naprawy polskiego wymiaru sprawiedliwości”.

Jak podkreślił Szczerski, Duda w czasie rozmowy z liderem PSL przypomniał warunki dotyczące zmian w ustawie o KRS oraz uwagi dotyczące treści przepisów ustawy o SN, które „pozwolą uwolnić tę reformę od bieżącego sporu między większością rządową a opozycją”.

Zarząd Powiatowy PSL włączył się w akcję zbierania podpisów pod petycją w sprawie zmian w wymiarze sprawiedliwości oraz w obywatelską formę protestu przed Sądem Rejonowym w Kętrzynie.