Święto ludowe – kultywowana tradycja

By Czerwiec 10, 2018aktualnosci

Kętrzyńscy ludowcy po raz kolejny świętowali swoje doroczne święto przypadające tradycyjnie w Dniu Zesłania Ducha Świętego. Rozpoczęła je Msza święta w kościele parafialnym św. Katarzyny w Kętrzynie. W nabożeństwie wzięło udział 5 pocztów sztandarowych z terenu całego powiatu oraz licznie zgromadzeni wierni, członkowie Polskiego Stronnictwa Ludowego. Koncelebrze przewodniczył proboszcz ks. mgr Sylwester PROGOROWICZ,  który wygłosił okolicznościową homilię. Uroczystą Mszę św. uświetniły piękne śpiewy chóru parafialnego pod kierunkiem Jerzego OPALIŃSKIEGO

Po zakończeniu uroczystości kościelnych odbyło się spotkanie ludowców oraz zaproszonych gości. Okolicznościowe przemówienie wygłosił Prezes Zarządu Powiatowego kol. Krzysztof HEĆMAN który podkreślił rangę Stronnictwa w życiu politycznym powiatu oraz nakreślił cele partii na najbliższe wybory samorządowe. Życzenia uczestnikom spotkania przekazał również Starosta Kętrzyński Jarosław PIENIAK – Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz szefowie Platformy Obywatelskiej – Andrzej HAUSZKA oraz Nowoczesnej – Andrzej TOMCZAK.

Świętowanie miało swój dalszy, mniej oficjalny charakter.  Było czasem na wymianę poglądów, serdecznych rozmów przy piwie i grillu. Było miłym spotkaniem integrującym ponad 100 osobowa organizację na terenie Powiatu Kętrzyńskiego.